Rugbrød m. surdej

1 stort brød

  • 75 g rugkerner
  • 75 g solsikkekerner
  • 75 g hørfrø
  • 15 g chiafrø
  • 15 g hampefrø
  • 1/4 L vand (bruges til at lægge kerner og frø i blød med)
  • 220 g lunken vand
  • 200 g rugsurdej (kan erstattes af 15 g gær)
  • 50 g hvedemel
  • 250 g rugmel
  • 2 spsk. honning
  • 17 g salt
  • 1 rugbrødsform på 2 liter

Fodr din surdej med rugmel og lad den stå 4-6 timer ved stuetemperatur.

Kom frø og kerner i en skål og rør dem sammen med vand. Lad dem stå og trække, mens din surdej bliver bageklar.

Når din surdej er klar, så kommes vand, surdej, udblødte kerner og frø, vand, mel, honning og salt i en skål og røres sammen. Dejen røres sammen i 5-8 minutter ved lav/medium hastighed.

Smør en rugbrødsform med smør og kom dejen i. Tryk den flad og ned i formen med en fugtig ske. Drys med en lille håndfuld solsikkekerner på toppen, hvis du ønsker det.

Kom låg på og lad rugbrødet hæve i 5-6 timer ved stuetemperatur. Rugbrødet skal hæve til ca. 80-90 % af formen og have 5-6 lufthuller i overfladen – så er det klar til at blive bagt. Nok nærmere 12 timer!

Tænd ovnen på 180 grader over/under varme og bag rugbrødet i 1 time og 20 minutter.

Vend brødet ud på en bagerist og lad det køle helt af. Opbevar i en pose ved stuetemperatur.